Guide: Wix Hemsida

Lär dig hur du skapar en gratis hemsida i Wix, jämför för- och nackdelar, samt ifall Wix är det bästa alternativet för er.

Utgiven ikon

18 augusti 2024

Lästid ikon

10 min

Vad är Wix?

Wix grundades år 2006 och är en av de största hemsidebyggarna i världen. Under år 2013 börsnoterades företaget på Nasdaq och har idag över 200 miljoner användare. Det som gör Wix speciella är att dem öppnar upp för personer utan kodkunskaper att skapa sin egna hemsida.

Klicka här för att ladda Wix video

Varför Wix?

Med sina 200 miljoner användare finns det självklart bra anledningar till varför någon skulle överväga just Wix.

Till att börja med har Wix ett väldigt enkelt gränsnitt som gör det användarvänligt för både utvecklare och icke-utvecklare. I deras hemsidebyggare har de både kod möjligheter och en dra-och-släpp funktion för att enkelt placera ut komponenter på hemsidan.

Likt andra tjänster som Wordpress ger Wix användaren möjlighet till att använda färdiga mallar/teman som utvecklats av professionella webbdesignare. Dessa går även att redigera i dra-och-släpp läget för användaren.

Ifall ni som önskar att utveckla en hemsida som är lite mer advancerad än en vanlig landingsida finns även stora möjligheter för er. I Wix app marknad finns det tusentals olika appar/plugins som ni kan använda på er hemsida. Dessa varierar från säljfunktionalitet till GDPR kontroll. Det finns även ett gott utbud av appar som förbättrar on-page SEO som kan förbättra er sökmotorsrank. Med er valda mall följer i de flesta fallen även en mobilanpassad version med. Vilket annars är någonting som hade krävts mer tid.

Wix erbjuder användare att skapa och utveckla sin hemsida helt utan kostnad. För vissa användare kan det dock vara värt att uppgradera till en av deras flera prisplaner. Dessa kostar allt från 200kr/månaden till 1800kr/månaden och kan i vissa fall vara nödvändiga.

Det finns även en kundtjänst som är öppen hela dygnet runt. Med deras tusentals officiella och användarskapade handledningar finns det nästintill alltid någon lösning till problem ni kan stöta på under utvecklingen!

Steg-för-steg för hur ni skapar en Wix hemsida

1. Sätt upp mål

Vad har ni för planer med hemsidan? Vad behöver ni för funktionalitet?

Dessa är essentiella frågor som ni bör ställa er innan ni väljer Wix. Om ni bygger en enkel landningsida behöver ni troligtvis inte någon särskild planeringsfas. Men om ni funderar på att starta en ehandel eller en blogg kan det behövas mer övertänkande.

För en ehandel krävs ett betalningssystem som kan skapas med flera av Wix egna appar. Medan en blogg behöver ett bra sätt att behålla samma mall och göra det enkelt för skribenter att gå in och skriva en artikel. Här rekommenderas det att ni kollar att all funktionalitet finns tillgänglig på Wix innan ni påbörjar nästa steg.

2. Registrera ett konto hos Wix

Här kan ni välja att antingen skapa ett konto via Wix eller använda ert Google eller Facebook konto. Om ni väljer Google eller Facebook kan det vara bra att veta att er aktivitet inte syns på er feed.

Ni kommer då föras till startsidan hos Wix där ni kan välja att starta en ny hemsida, anlita en webbdesigner och hämta inspiration.

Här väljer ni att starta en ny hemsida och får två alternativ: antingen använda en AI chatt för att få hjälp att bygga hemsidan eller konfigurera det själv. För detta fall väljer jag att konfigurera själv. Då förs ni till ett annat val: antingen att välja en typ av hemsida (blogg, webbshop, portfolio, etc.) eller "hoppa över". Återigen väljer jag "hoppa över" nere i högra hörnet.

Återigen visas flera val på att välja ett namn och lägga till appar på hemsidan. Det skulle ni kunna göra i det här steget men jag väljer att hoppa över samtliga.

Ni kommer då till er översikt över hemsidan. Här kan ni skapa och redigera flera olika saker, vilket kan anses vara komplext. Men de flesta behöver ni inte lägga något mycket fokus på.

Wix översikt för hemsidaFigur 1:Hemsidans översikt, under menyn "Hemsida".

3. Strukturera hemsidan

Det är nu ni på riktigt börjar skapa hemsidan. Ni har nu (förhoppningsvis) ert ändamål klart med hemsidan och är redo att strukturera den efter idéerna. Strukturen för hemsidan är viktig både för att användarna ska förstå hur de bör navigera men också för att förenkla indexeringen för sökmotorerna.

Börja med att lägga till alla individuella webbsidor. För ett byggföretag kan dessa vara startsida, tjänster, kontaktsida, etc. För vissa mallar kommer dessa med direkt när ni valt mallen, för andra kan ni vara tvungna att lägga till dessa själva.

Ni bör även lägga till olika meta-taggar som hjälper med att beskriva varje sida för sökmotorer. De viktigaste av taggarna är titel och beskrivning. Men det går också att lägga till taggar som författare, teckenkodning och åldersgräns. Mer om taggarna och hur ni kan redigera dem finns på Wix guide

Här ifrån hade jag börjat med att lägga till alla webbsidor ni vill ha på er hemsida. Dessa kan vara "Om oss", "Kontakta oss", "Våra tjänster", etc. Beroende på vilken mall ni har valt läggs dessa till automatiskt i hemsidans menyn eller så kan ni vara tvungna att lägga in de själva.

4. Skapa innehåll

Det är nu dags att skapa innehållet för varje sida. Som exempel använder jag en "kontakta oss" sida. Denna sida bör ha en förklaring av någon typ om vart ni finns, exempelvis en kontorsbyggnad. Mer än så upptacksammas oftast någon typ av kontaktinformation som telefonnummer, epostaddress eller besökstider. Om ni skapar en hemsida för ert företag kan ni även ha företagsinformation som Bank giro och VAT-kod.

Här är det viktigt att få med allting ni vill att era användare ska veta om er på ett tydligt sätt. Det är också smart att inte bara använda sig om en typ av media, exempelvis text. Alla människor föredrar inte att inta information via text utan kan föredra videor, bilder eller ljudinspelningar. Vissa kan även ha funktionsnedsättningar som blindhet och dövhet. Detta är även någonting som sökmotorer tar hänvisning till när de indexerar och rankar er hemsida och hamnar inom "tillgänglighet".

Från översikten, klicka då på "Hemsida och mobilapp" i vänstra menyn och sedan på "Hemsida". Därefter klickar ni på redigera och det öppnas då en ny flik (kolla figur 1). Här väljer jag "redigera en färdig mall" och får då välja mellan tusentals olika färdiga mallar skapade av designers. Här väljer ni den som ni föredrar och observera att vissa kostar pengar.

Wix - hur man lägger till en webbsidaFigur 2:Hur man lägger till en webbsida på sin hemsida i Wix.

5. Design

Det är nu dags att framföra ert innehåll på ett tydligt och snyggt sätt.

Förhoppningsvis har ni funnit en mall som har stilen ni föredrar annars är det bara att välja en ny mall. Med tanke på att Wix är en hemsidebyggare med färdiga mallar är det viktigt att komma ihåg att ändra det mesta av det som kommer färdigt. Detta eftersom att hemsidan annars har risk att bli allt för generisk, vilket är ett vanligt fall för hemsidor byggda med färdiga mallar. Men genom att ändra färger, bilder och sidor kan det snabbt och enkelt få en mer egen look.

6. Välj domännamn

Nu är det dags att skapa ert domännamn (hemsidans namn). Det som är viktigt att veta är att ert domännamn kommer se ut som följande "ert_kontonamn.wix.com/ert_valda_domännamn". För att få det att bli ert_valda_domännamn.com, .se eller något annat postfix måste ni kolla att domänen är ledig och köpa den. Detta skiljer enormt mycket, om ni väljer ett domännamn som är eftertraktat eller som redan har mycket trafik kan domänen kosta flera tiotusentals kronor om inte ännu mer. Men vanligtvis kostar det allt ifrån 100kr/år till 500kr/år.

Om ni har ett registerat företag döper ni helst hemsidan till samma. Det hjälper med trovärdigheten för hemsidan men det ger också kunder möjlgheten att bättre hitta er på sökmotorer som Google.

7. Publicera!

När ni är klara med alla steg så är det dags att publicera hemsidan för offentligheten. I översikten, klicka på den blå knappen i övre högra hörnet. Ni är då helt klara!

Det som följer efter är underhållning och uppdatering av hemsidan (ifall det behövs). Dessutom kan det vara bra att ha någon typ av analystjänst för att se över trafik och vad kunder faktiskt gör på hemsidan. Dessutom off-page SEO som har med aktiviteter man kan göra utanför utvecklingen för att driva in trafik som exempelvis sociala medier marknadsföring.

Wix efter publiceringFigur 3: Efter publicering av hemsidan visas en popup med en konfirmation och länken till den offentliga hemsidan

Så varför använder inte alla Wix?

Det går inte att undvika att Wix med sina 200 miljoner användare är ett bra alternativ för någon som vill bygga och publicera sin hemsida. Men ifall man ser över hemsidor som skapats och värdas av Wix finns det få igenkännbara hemsidor. De flesta är enkla portfolio webbplatser eller privata landingsidor.

Wix erbjuder möjligheter för skräddarsydda lösningar men ju mer komplexa webbplatserna blir, desto fler problem skapas med Wix. Tjänster som Wordpress, Drupal och egen-byggda hemsidor erbjuder mer flexibla lösningar.

Ju större er hemsida blir, ju svårare kommer det vara för Wix att erbjuda bra prestanda för era kunder. Detta är ett vanligt "skalbarhetsproblem" hos många liknande tjänster. Det blir också dyrare ju högre trafik er webbplats får och detta kan stegra rejält.

Vissa hemsidor kräver även mer advancerad funktionalitet som Wix inte erbjuder. Detta kan exempelvis vara komplexa användarroller och komplexa API integrationer. Ibland finns det appar hos Wix som erbjuder liknande funktionalitet, men dessa presterar oftast sämre än ifall man skulle använda sig av ett eget system.

Större företag önskar också att ha mer kontroll över sin hemsida än vad Wix erbjuder. Detta kan vara över databasen, servern och kodbasen. Wix stängda ekosystem kan få vissa utvecklare att välja en annan route då de känner sig låsta i systemet. Andra företag tycker också att Wix mallsystem är restriktivt och önskar att bygga en webbplats från grunden som matchar företagets vision.

Wix har funktionalitet till SEO, men det finns funktionalitet som inte än finns hos Wix. Vissa tjänster kräver support för flerspråkliga SEO funktioner, komplexa URL:er eller snabb åtkomst runt hela världen. Hastighet är en väldigt viktig faktor som företag vill maximera. Det är någonting som är svårt att hantera hos Wix, men enklare hos tjänster som erbjuder mer kontroll över webbhotellet och eventuella CDN (Content Delivery Network).

Wix eller inte?

Är ni ett litet företag eller endast en privatperson kan Wix vara ett bra val. För en enklare hemsida där ni förväntar er låg daglig trafik med simpel funktionalitet. För företag som siktar större kan det vara ett mindre bra val eftersom att utvecklarna blir låsta till Wix ekosystem med mindre kontroll. Det är också en övervägan mellan simplicitet och kostnad eller flexibilitet och komplexitet. Skalbarheten är även den en väldigt viktig punkt för företag som tänker stort, i dessa fall skulle jag starkt rekommendera att ni istället går med en mer komplex lösning som Wordpress, Hubspot eller en egenbyggd webbplats.

Om ni har fler frågor angående Wix eller någon av de nämnda tjänsterna eller letar efter utvecklare att anlita, får ni mer än gärna höra av er till oss via vår kontaktsida!